Incendi Bellprat, Miralles i Tous

El passat 24 de Juliol de 2021 es va produir l’incendi de la Serra de Queralt, afectant als municipis de Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous dins l’àmbit de l’Associació.

Des del dia següent a l’incendi, totes les administracions es van posar a la feina de treballar coordinadament per tal de poder redactar un Projecte de Restauració de la zona cremada.

Agraïm sincerament des de l’Associació els esforços de coordinació i mitjans dedicats, del Departament Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona, del Centre de la Propietat Forestal, del cos d’Agents Rurals, del cos de Bombers i GRAF, dels ADF i dels Ajuntaments, i en especial a totes les persones, alts càrrecs i tècnics que en ple mes d’agost, i en mig de vacances han assistit a les reunions i treballat per tal que el projecte sigui una realitat el mes de setembre.

També un emotiu record a la memòria d’en Jaume Olivella i Domingo, president de l’Associació, que va traspassar el passat dia 4 d’agost de 2021, just després d’assistir a la primera reunió de coordinació de l’incendi.

Projecte de Restauració de la zona cremada

La Diputació de Barcelona, en el marc del conveni de col·laboració amb l’Associació de propietaris forestals Serres de Miralles-Orpinell, i dels Ajuntaments dels seu àmbit territorial, en col·laboració amb els tècnics del Departament Departament Accio Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Centre de la Propietat Forestal, ha redactat el següent projecte per tal de fer front a la restauració de la massa forestal afectada per l’incendi forestal amb una extensió total de 1.823,90 ha, de les quals 1.388,84 ha forestals. De la superfície afectada, 1.302,33 ha formen part de l’Espai Natural Protegit del Sistema prelitoral central i estan dins de la Xarxa Natura 2000. 

Objectius

Els objectius que es pretenen aconseguir després de l’execució d’aquest projecte són: 

  • Planificació i gestió forestal post incendi a escala de paisatge (no de finca). 
  • Regeneració de la coberta vegetal. 
  • Reducció de l’erosió del sòl. 
  • Conservació de la fertilitat del sòl. 

Document complert

El Pirocumulonimbus o la tempesta de foc

Els incendis forestals generen els seus propis núvols, són els pirocúmuls. Anys enrere, “esporàdicament els incendis feien pirocúmuls, ara tots els incendis ens ho fan, per petits que siguin”. Segons la càrrega forestal que hi ha, la temperatura i altres circumstàncies, “la columna de fum del foc trenca la primera capa de l’atmosfera i genera un pirocúmul”.

Els pirocúmuls poden mutar en pirocumulonimbus i, si això passa, tot es complica a un altre nivell. “És com tenir una xemeneia” enmig de l’incendi, i aquest “deixa de propagar-se segons les característiques del terreny” i el que li passa és que el comportament de la xemeneia precipita el foc des de dalt.

L’incendi, va desenvolupar comportaments d’alta intensitat que van generar diversos pirocúmuls. Un d’ells, el de la tarda del dia 25, va evolucionar a pirocumulonimbus, obligant a anticipar mesures de seguretat per al dispositiu desplegat al territori de Bombers, ADF, BRIF i altres organitzacions que donaven suport al dispositiu. 

Seqüencia de talls del time lapse del pirocumulonimbus de l’incendi de Santa Coloma de Queralt (iniciat el dia 24 de juliol) que es va desenvolupar la tarda del dia 25 de juliol del 2021 a les 19.30 h. Font: Bombers